Οι Έλληνες Εβραίοι της Αμερικής

Overview

Επεισόδιο 5: Οι Έλληνες Εβραίοι της Αμερικής
https://www.ertflix.gr/vod/vod.269030-stous-dromous-ton-ellenon-6

Οι Εβραίοι αποτελούν μέρος της ιστορίας της Νέας Υόρκης από τον 17ο αιώνα. Το 1654, πρώτη, ήρθε στο ολλανδικό λιμάνι του Νέου Άμστερνταμ (τη σημερινή Νέα Υόρκη) μια μικρή ομάδα Σεφαραδιτών  προσφύγων από τη Βραζιλία. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, όταν ο έλεγχος της αποικίας είχε πλέον περάσει στους Βρετανούς, οργανώνεται και η πρώτη συναγωγή.

Οι αρχές του 19ου αιώνα, βλέπουν την εντατικοποίηση της εβραϊκής εγκατάστασης από τη Κεντρική Ευρώπη, και τις πρώτες διαφορές μεταξύ της παλιάς ισπανόφωνης σεφαραδίτικης ελίτ και των πιο πρόσφατα αφιχθέντων,  ομιλούντων τα γερμανοευρωπαϊκά, ή Γίντις, ασεκνάζι. Η ασφάλεια και η ευημερία που θα γνωρίσει αυτό το ουσιαστικά πρώτο μεγάλο κύμα μεταναστών θα φέρει και ένα δεύτερο μεγάλο κύμα Εβραίων, τους καταδιωκόμενους από πράξεις αντισημιτισμού στην   Ανατολική Ευρώπη που θα περάσουν τον Ατλαντικό στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου.

Οι Εβραίοι της Ελλάδας ήταν ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που  μετανάστευσαν μέσα στον 20ο αιώνα, στην Αμερική. Τυχεροί, όπως απέδειξε η Ιστορία, όσοι για λόγους κυρίως οικονομικούς έφυγαν ως μέρος  του μεγάλου πρώτου κύματος δηλαδή μέχρι το 1924 και δεν επέστρεψαν. Οι υπόλοιποι χρειάστηκε να βιώσουν τα ασύλληπτα δεινά του Ολοκαυτώματος πριν ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή στην Αμερική.. 

Τους απογόνους αυτών των Ελλήνων Εβραίων, συναντά η Μάγια Τσόκλη, στη Νέα Υόρκη.

Συντελεστές

Σενάριο, παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Αρχισυνταξία/Έρευνα: Ιωάννα Φωτιάδου, Μάγια Τσόκλη Πρωτότυπη
Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Σκηνοθεσία/Κινηματογράφηση: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Εταιρία Παραγωγής: Onos Productions