Πρώτη άφιξη

Overview

Επεισόδιο 4: Πρώτη άφιξη
https://www.ertflix.gr/vod/vod.269030-stous-dromous-ton-ellenon-5

Η μετανάστευση αποτελεί καθοριστικό και προσδιοριστικό χαρακτηριστικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από την ίδρυσή τους. Από την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων αποίκων Άγγλων, Γάλλων, Ισπανών και Ολλανδών, τον 17ο αιώνα έως σήμερα, σχεδόν χωρίς σταματημό, άνθρωποι από όλο τον κόσμο κυνηγούν και πολύ συχνά κατακτούν, το περίφημο Αμερικάνικο όνειρο. Στις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα, μετανάστες κυρίως από την Ιρλανδία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία έρχονται για να εργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων. Αντιμετωπίζουν διακρίσεις, προκαταλήψεις και πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, θέτουν όμως τα θεμέλια για τα μελλοντικά κύματα μετανάστευσης και την ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών σε ένα φιλόξενο χωνευτήρι πολιτισμών και παραδόσεων.

Το μεγάλο κύμα μεταναστών που θα έρθει στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου μας αφορά, καθώς μεταξύ των μεταναστών από την Ανατολική και τη Νότια Ευρώπη, βρίσκονται περισσότεροι από 400 χιλιάδες δικοί μας Έλληνες. Σ αυτούς τους Έλληνες, στις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τα όνειρα τους, είναι αφιερωμένο, αυτό το επεισόδιο.

Ακολουθώντας τη διαδρομή τους από την αρχή της περιπέτειάς τους στο Ellis Island, η Μάγια Τσόκλη με τη βοήθεια του ιστορικού Αλέξανδρου Κιτροέφ ταξιδεύει στα χρόνια μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την αποδοχή των Ελλήνων από την Αμερικανική κοινωνία, σταματά στις σημαντικές στιγμές τους και μας υπενθυμίζει μέσα από ένα σπάνιο και άκρως χαριτωμένο ιστορικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, το μεγάλο μεταπολεμικό Αμερικανικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης προς την Ελλάδα, το Σχέδιο Μάρσαλ.

Συντελεστές
Σενάριο, παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Ιστορικός Σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Αρχισυνταξία/Έρευνα: Ιωάννα Φωτιάδου, Μάγια Τσόκλη Πρωτότυπη
Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Σκηνοθεσία/Κινηματογράφηση: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη
Εταιρία Παραγωγής: Onos Productions